Ρόλο-κλειδί διαδραματίζει η βάση της Σούδας στην επιχείρηση των συμμαχικών δυνάμεων για την επιβολή no fly zone στον εναέριο χώρο της Λιβύης. «Μαζικές» προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών σε Σούδα, Άκτιο και Άραξο.
Αεροσκάφη … πάνε κι έρχονται και στη βάση της Σούδας, καθώς είναι η μία εκ των τριών (μαζί με Άκτιο και Άραξο) που θα χρησιμοποιηθούν από τα συμμαχικά πολεμικά αεροσκάφη ως ορμητήρια για τις επιχειρήσεις στον εναέριο χώρο της Λιβύης, για την επιβολή του no fly zone.
Με δεδομένο ότι οι προσγειώσεις μαχητικών αεροσκαφών θα είναι μαζικές στις τρεις βάσεις, σε επιφυλακή είναι και οι βάσεις του Καστελίου στην Κρήτη, η Ανδραβίδα και η Τανάγρα, για να υποδεχτούν αεροσκάφη, σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα υποδέχεται τόσα μαχητικά αεροσκάφη για μια αποστολή καθαρά πολεμική.
Τα μαχητικά αεροσκάφη των ξένων χωρών θα χρησιμοποιούν τα ελληνικά αεροδρόμια ως «ενδιάμεσους σταθμούς» κι όχι απαραίτητα ως βάσεις από τις οποίες θα απογειώνονται για να πετάξουν απ΄ ευθείας για αποστολές στη Λιβύη. Κι αυτό γιατί η απόσταση από τη Λιβύη, εκμηδενίζεται με την χρήση των ιπτάμενων τάνκερ τα οποία θα ανεφοδιάζουν τα μαχητικά αεροσκάφη στον αέρα. Τρία ιπτάμενα τάνκερ βρίσκονται ήδη στη Σούδα και αναμένονται κι άλλα.
Ήδη, πάντως, στη Σούδα αλλά και γενικότερα στην Κρήτη, επικρατεί αναταραχή, τόσο από ανησυχία για το εύρος της ελληνικής εμπλοκής στη ΝΑΤΟϊκή επιχείρηση όσο και για ενδεχόμενες συνέπειες από τις «διευκολύνσεις» που παρέχει η Ελλάδα στην επιχείρηση.
Η «συνδρομή» της Ελλάδας
Η κυβέρνηση διαθέτει δύο ελικόπτερα διάσωσης Super Puma, ενώ η φρεγάτα Ύδρα βρίσκεται ήδη εν πλω, ανάμεσα στην Κρήτη και τη Λιβύη.
Οι Γάλλοι , όπως έγινε γνωστό ζήτησαν άδεια για προσγείωση έξι Mirage 2000 από το Κατάρ, τα οποία θα συμμετάσχουν σε βομβαρδισμούς.
Ήδη στη βάση βρίσκονται δύο αμερικανικά πετρελαιοφόρα κι ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες αναμένεται κι ένα αμερικανικό πυρινοκίνητο υποβρύχιο.
Επιπλέον, οκτώ βελγικά F-16 βρίσκονται στον Άραξο, ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το Άκτιο για ΝΑΤΟϊκά ιπτάμενα ραντάρ.
Σύμφωνα, με ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ, τα οκτώ βελγικά μαχητικά βρίσκονται στην Ελλάδα από την περασμένη εβδομάδα για εκπαιδευτικούς λόγους. Όταν άρχισαν οι γαλλικές επιχειρήσεις οι πιλότοι τους έλαβαν εντολή να παραμείνουν στον Άραξο και να περιμένουν εντολές για το αν θα επιχειρήσουν είτε από την Ελλάδα, είτε από τη γειτονική Ιταλία.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, η Ελλάδα σχεδίαζε αρχικά να διαθέσει τέσσερα F-16, μετά, όμως, από αναβολές στην λήψη απόφασης για στρατιωτική δράση από το ΝΑΤΟ, αποφάσισε να μην διαθέσει προς το παρόν τα αεροσκάφη.
Ωστόσο, εάν χρειαστεί, θα στείλει δύο ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης, ενώ διαθέτει και ένα ιπτάμενο ραντάρ που θα πραγματοποιεί πτήσεις ανάμεσα σε Κρήτη και Σικελία.
CretaLive